Radyo ve Televizyon Programcılığı
Öğrenim Süresi
Programın öğrenim süresi dört yarıyıl ve iki yıldır. Programda 3+1 iş yeri stajı uygulanmaktadır. Buna göre öğrenciler üç dönem ders göremekte son dönemde ise iş yerinde staj yaparak mezun olmaktadırlar.
Eğitim Dili
Eğitim dili Türkçe’dir.
Öğrenim Şekli
Örgün öğretim yapılan bölümde ikinci öğretim bulunmamaktadır.
Radyo ve Televizyon Programcılığı Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesi altında 2013-2014 yılında açılmış, 2014-2015 yılında ilk öğrencilerini almıştır.
Kazanılan Derece
Müfredat programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini başarıyla tamamlayan öğrencilere Radyo Televizyon Programcılığı Önlisans Derecesi verilmektedir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir. TYT Puan türüyle öğrenci alır.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve zorunlu iş yeri stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezunların İstihdamı
Radyo Televizyon Programcılığı programından mezun olan öğrenciler, çok yönlü becerilere sahip olarak, yayın sektöründe kolaylıkla iş bulabilir. Öğrenciler bu programdan, kameraman, yönetmen, programcı, metin yazarı, senarist, yapımcı, sunucu, haberci ile radyo ve televizyonda teknik görevleri rahatlıkla yürütebilecek düzeyde mezun olurlar. Mezunlar, ayrıca basın sektöründe, internet gazeteciliğinde ve film yapım şirketlerinde de görev alabilirler.
Mezuniyet Sonrası Eğitim Olanakları
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler. Bu Programlar; Basın ve Yayın, Radyo ve Televizyon Yayımcılığı, Film Tasarımı, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya
Programın Amacı
Radyo ve Televizyon Programcılığı, Radyo ve Televizyon sektörüne alanında yetkin düzeyde eğitim almış insan gücü yetiştirmek üzere kurulmuştur. Program, öğrencilerine radyo ve televizyon programcılığı süreçlerini yönetme, çeşitli programlar üretme ve yayınlayabilme bilgisini edindirmekle beraber gerekli kuramsal bilgiyi vermeyi de amaçlamaktadır.
Radyo ve Televizyon Programcılığı Program Yeterlilikleri (2024-2025)