Öğrenim Süresi
Programın öğrenim süresi dört yarıyıl ve 2 yıldır.
Eğitim Dili
Eğitim dili Türkçe’dir.
Öğrenim Şekli
Örgün öğretim yapılan bölümde ikinci öğretim bulunmamaktadır. Üç dönem boyunca teorik ve uygulamalı eğitimlerden oluşmaktadır. Dördüncü ve son dönemde İşletmede Mesleki Eğitim uygulaması işyerlerinde devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Programı tüm gereksinimlerini yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında Ön Lisans Diploması derecesi alırlar.
Derecenin Düzeyi
Ön lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyıl boyunca toplam “120 AKTS alınması ve başarı ortalamasının 2.00 veya daha üzeri olması gerekmektedir. Ayrıca İşletmede Mesleki Eğitim uygulamasını tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezunların İstihdamı
Bu bölümden mezun olan öğrenciler aldıkları eğitim göz önünde bulundurulduğunda girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında kendilerine yer bulmaktadırlar. Mezun olan öğrenciler kendi ilgi alanları çerçevesinde işletmelerde çalışmaktadırlar. Son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler. Kamu kuruluşlarında; alabilecekleri KPSS puanı ile kalifiye memur olarak iş bulabilirler. Ayrıca mezunlarımız alanları ile ilgili dört yıllık bir yüksek öğrenim programını bitirdiklerinde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir adayı olabildikleri gibi meslekleri ile ilgili bütün uzmanlık sınavlarına girebilmektedirler.
Mezuniyet Sonrası Eğitim Olanakları
DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile işletme, maliye, iktisat, muhasebe ve finans yönetimi, Sermaye piyasası, sigortacılık, Menkul Kıymetler lisans bölümlerine geçiş yapabilirler.
Programın Amacı
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programımızın amacı muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren, muhasebe veya müşavirlik bürolarının ve ticari firmaların muhasebe ve finans bölümlerinin ihtiyacını karşılayacak elemanları yetiştirmektir. Muhasebe alanındaki temel bilgileri kavrayabilme, muhasebenin fonksiyonlarını ve önemini kavrayabilme, mesleği ile ilgili mevzuatı takip edilebilme, muhasebe kayıtlarını oluşturabilme becerisi, finansal yapıyı analiz etme ve karar verme sürecinde finansal değerleri kullanabilme becerisi kazandırılmaya çalışılmaktadır.
Program Çıktıları
- Muhasebe fonksiyonları, muhasebe alanındaki temel kavram, kuram, ilkeleri ve standartlarını açıklar/analiz eder/değerlendirir.
- İşletmede ara eleman olarak bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirmede; astlar, üstler ve diğer departmanlarda çalışanlarla yazılı ve sözlü etkili iletişim becerilerini uygular.
- Muhasebe ve finansla ilgili çağdaş bilgi-iletişim teknolojilerini kullanarak iç-dış yazışmaları yapar, bilgiyi depolar ve depolanmış bilgileri kullanır.
- Ekonomi ve işletme ile ilgili temel kavramları, işlevleri, ilkelerini açıklar, kavrar, ülke ekonomisi ve işletmeler açısından analiz eder/değerlendirir.
- Muhasebe sektörünün çalışma kurallarını belirleyen ulusal ve uluslararası mevzuat ile ilgili kavram, ilke, kanun, yönetmelik v.b. normları açıklar/analiz eder/ değerlendirir.
- Ticarî hayatta kullanılan belge ve defterleri düzenleme ve saklama, muhasebe paket programlarını etkili olarak kullanır.
- Dış ticaret, İnşaat, konaklama ve seyahat hizmetleri, banka ve sigorta işlemleri, tarım ekonomisi ihtisas muhasebesi alanlarına ilişkin muhasebeleştirme yapar.
- Muhasebe mesleği ile ilgili hukuksal çerçeve ve uygulamalarını açıklar, ilgili mevzuatı uygulamada kullanır.
- Muhasebede sosyal güvenlik alanı ile ilgili konularda, iş güvenliği, işçi sağlığı hakkında hem hukuki hem kavramsal bilgileri açıklar/analiz eder/değerlendirir.
- Tek düzen planı, muhasebe kayıtları ve dönem sonu işlemlerini ve kayıtları, kambiyo işlemleri ve kayıtlarını yaparak raporlar/sonuçlarını analiz ederek finansal tabloların analizinde kullanılan oranlar açısından değerlendirir.
- Alanı ile ilgili yenilikleri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek bir yabancı dili (İngilizce) Avrupa Dil Portfolyosu A2 düzeyinde etkili bir şekilde kullanır.
- Muhasebe verilerini kullanan taraflara makul düzeyde güvence sağlamak amacıyla iç ve dış denetim yapar.
- işletmelerde varlık yönetimi, kaynak bulunması ve yatırım kararlarının verilmesinde kullanılan yöntemleri, finansal yatırım araçlarını, finansal bilgileri ileriye yönelik karar vermede kullanır.
- Kamu maliyesi, ekonomisi ve harcamalarına bağlı olarak maliyet muhasebesini, üretim ve hizmet maliyetleri gerçekleştirir ve muhasebeleştirir.
- Temel ve ticaret hukuku mevzuatına uygun şirket kuruluş, kapanış, devir vb. işlemleri ve bunların muhasebe kayıtlarını yapar.
- Türk vergi sistemini, vergi hukukunun temel kavramlarını, vergi sisteminin gerektirdiği bilgi ve belgeleri teknolojiyi kullanarak beyanname ve benzeri gerekli bildirimlerde bulunur.
- İşletme ile banka ve sigorta kuruluşları benzeri finansal kuruluşlar arasındaki ilişkilere bağlı olarak bu kuruluşların işleyiş süreçlerini açıklar/analiz eder.
- İş hayatında ve hizmet üretim süreçlerinde kriz ve stres yönetimine ilişkin sorunların çözümünde eleştirel ve yaratıcı düşünme ve problem çözme becerilerini uygular.
Ticari matematiğin temel kavram ve işlemlerine bağlı olarak cari Hesap mutabakatı yapar/alacak ve borç ilişkilerini takip eder.